IKC-ACTIVITEITEN

Sportspektakel Schelfhorst vanaf maandag 14 september 2020

 20200907 091305

 

--

2017

Optreden Luv2Move@skool groot succes
Op dinsdagavond 14 juni jl. vond er in de hal van De Tandem het optreden plaats van de dansers van Luv2Move@skool.  Het drukbezochte optreden duurde ongeveer twintig minuten en alle deelnemers straalden uit dat ze er plezier in hadden. In de afgelopen zes weken jhebben zij samen met Evelien een prachtige act voorbereid.

2016-06-14 19.19.362016-06-14 19.20.43-1     

Danslessen Luv2Move@skool
Na de meivakantie worden er zeven weken lang danslessen gegeven op De Noorderborch. Deze lessen, op dinsdagmiddag tussen 14.45 en 15.45 uur, worden gegeven door een medewerker van Luv2move. Twintig kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisscholen De Tandem, De Noorderborch en De Telgenborch zullen hier aan deelnemen. Inmiddels is de inschrijvingstermijn verlopen.

De data zijn: 
les 1 dinsdag 10-5
les 2 dinsdag 17-5
les 3 dinsdag 24-5
les 4 dinsdag 31-5
les 5 dinsdag 7-6
les 6 dinsdag 14-6
presentatie: dinsdagavond 14 juni 2016 om 19.00 uur (locatie De Tandem) 
 
Luv2move dansgroep

Chinese lessen
Sinds donderdag 7 januari 2016 worden er door 22 kinderen van de groepen 5 t/m 8 van De Tandem, De Noorderborch en De Telgenborch, Chinese lessen gegeven. De lessen worden elke donderdag van 14.45 – 15.45 uur gegeven op De Tandem. In deze lessen wordt de Chinese geschiedenis, de cultuur, de politiek en hoe je als kind in China leeft, behandeld. Natuurlijk wordt er ook geleerd om Chinees te spreken en worden de karakters geschreven. 
Hieronder treft u een eerste terugblik:

Chinees op school

Op donderdagmiddag is het altijd volle bak in het lokaal van groep 8 van De Tandem in Almelo; 22 kinderen van drie verschillende scholen zitten bij elkaar en leren Chinees. Om een idee te geven wat we allemaal doen in zo’n les, vertel ik wat ze de afgelopen weken zo leerden…

Allereerst zijn de kinderen in januari aan de slag gegaan met de geschiedenis van China. Ze weten nu dat China eerst een heleboel koninkrijkjes was, die door de eerste Keizer van China, Qin Shi Huangdi werden overwonnen. De eerste Keizer kwam zelf uit het koninkrijk Qin, vandaar de naam China. Ze weten dat hij de eerste was die aan de Chinese Muur bouwde en dat hij de Keizer is waarover het Terra Cotta Leger in Xi’an waakt. Ze weten nu ook dat Chinees eigenlijk een verzameling van talen is, en zij leren Mandarijn. Ze hebben het verhaal van Marco Polo gehoord en kennen een paar van de vele minderheidsvolken in China.

We zijn na de eerste les verder gegaan met “jezelf voorstellen”, “hoe gaat het je?” en ook met het schrijven van karakters. Aan de uitspraak hebben we hard gewerkt. Zo oefenen de kinderen met tellen: tonen op de woorden zijn belangrijk, een andere toon betekent een ander woord. Tot tien tellen is geen probleem, hoger is soms wat lastiger omdat de klanken zo snel achter elkaar komen, en vierenveertig is toch wel de aller-moeilijkste.

Om niet telkens karakters te leren of uitspraak oefeningen te doen, vertel ik tussendoor wel eens over hoe het is om als kind in China te leven, hoe het in China er economisch gezien voor staat, dat kinderen bijna altijd bij hun bijnaam op school geroepen worden, dat de leraren op school erg streng zijn maar dat je ook erg verwend wordt in China omdat niet alleen je ouders maar ook je vier grootouders altijd voor je klaar staan…

Om de leerlingen ook te laten wennen aan andere stemmen die Chinees spreken, wordt er in de les ook gebruik gemaakt van de luister- en lees­oefeningen van filmpjes van internet en www.digitaldialects.com. Hier kunt u zelf ook eens luisteren wat er gezegd wordt. En uw kind kan u hierbij helpen. Natuurlijk gaan we ook aan de slag met karakters schrijven; je eigen naam in karakters schrijven is erg leuk.

De komende vier weken doen we “Wat is je hobby?” en “Ik kan een beetje Chinees”. En natuurlijk weer nieuwe karakters erbij. Over familie en gezinsleden hebben we al in de les gesproken en de kinderen hebben een mooi overzicht kunnen maken met de namen van hun Yéye en Bàba. Verder krijgen ze nog een les met uitleg over hoe een Chinese kalender werkt, waarom dat zo is en hoe je een datum in het Chinees zegt.

Ik hoop dat de kinderen net zoveel plezier hebben in de lessen als ik, en hoop ook dat ze thuis vol enthousiasme hun verhalen over China vertellen. Wanneer u vragen heeft over de les, kunt u dit natuurlijk via de school van uw kind kenbaar maken.

Karin Moes (Docent Chinese taal en cultuur)

Schaaklessen
Afgelopen januari werden er op de maandagmiddagen schaaklessen gegeven door dhr. Daniel Rameaux van schaakvereniging Almelo. De lessen, van ongeveer 75 minuten, werden gegeven voor alle kinderen van de groepen 5 t/m 8 van De Tandem, De Noorderborch en De Telgenborch. Met een eigen bijdrage van €1,50 per les volgens ruim 20 leerlingen de lessen op De Telgenborch, locatie Everlo 12.

Er werden eerst tien lessen gegeven. En na deze lessen konden kinderen intekenen voor nog eens tien lessen. Na twintig lessen kan er een heus schaakexamen gedaan worden en kan er een diploma worden gehaald.

Sportspektakel Sporthal De Shelfhorst
Het Sportspektakel is een activiteit voor kinderen die op de basisschool zitten en die het leuk vinden om in hun vrije tijd te bewegen en te sporten. Elke dinsdag van 27 oktober 2015 t/m 29 maart 2016 in Sporthal de Schelfhorst van 14.30 - 16.00 uur. 
Kun je pas vanaf 14.45 uur omdat je iets langer naar school moet dan ben je ook van harte welkom en kun je gewoon instromen.

Deelname is gratis dus kom gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes om te sporten en plezier te maken.

Tijdens het sportspektakel kun je kennismaken met verschillende sporten, zowel team als individueel. Het sportspektakel staat onder deskundige leiding van medewerkers van Sportbedrijf Almelo. We gaan proberen om ook regelmatig sportverenigingen uit te nodigen zodat je een clinic kunt krijgen van een trainer of trainster van de vereniging.

Activiteiten die je kunt verwachten zijn:
• voetbal;
• basketbal;
• volleybal;
• gymnastiek.
Dit zijn enkele voorbeelden, daarnaast is er keuze uit vele andere activiteiten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via het algemene nummer van Sportbedrijf Almelo – locatie IISPA: 0546 – 86 36 36 of een email sturen naar één van de coördinatoren van het Sportspektakel, Toni Daidone: t.daidone@sportbedrijfalmelo.nl of Gerda Bonte: g.bonte@sportbedrijfalmelo.nl.

Naschoolse activiteiten

De basisscholen in de wijk (De Telgenborch, De Noorderborch, De Vrije school en De Tandem) slaan af en toe de handen ineen voor een aanbod na schooltijd.  Zo is er in samenwerking met het Sportbedrijf Almelo een jaarprogramma samengesteld waarbij op de vrijdagmiddag van 16:00 - 17:00 uur sportgerelateerde activiteiten worden georganiseerd. Deze activiteiten zullen plaatsvinden bij PH Almelo, Sportpark Schelfhorst, Veenelandenweg 34  en op het Cruijff Court Schelfhorst, Locatie: Everlo.

Het jaarprogramma ziet uit hier:

Jaaroverzicht

 

Weekjournaal Naschoolse activiteiten

Week 20 (Hugo Seckel)

Vlag veroveren: Cruyff Court

Vandaag hebben we het spel vlagveroveren gespeeld. De kinderen werden verdeeld in twee teams. team rood en team geel. Beide teams kregen hun eigen vlag deze was te herkennen aan de gele of rode kleur van de stok. Voor dat het spel van start kon gaan kreeg ieder kind een lintje die hij/zij in de broek moest doen. Tijdens het spel kan je kinderen van het andere team ’afmaken’ door het lintje af te pakken. Wanneer je je lintje kwijt raakt ben je af en moet je binnen de omheining van het cruijffcourt staan. Wanneer elk kind een lintje had gekregen van de lesgever kregen beide teams een zone aangewezen waarin ze hun vlag mochten verstoppen voor het andere team. Beide zones waren omringt met veel bomen en bosjes hierdoor had je dus veel mooie verstop plekken. De teams kregen een minuut om de vlag te verstoppen . Na een minuut  klonk er een fluitsignaal en kon het spel beginnen. Het team dat als eerste de vlag van het andere team had gevonden en die op het centrale punt in het  hek van cruijfcourt had gestoken won het spel.  

Er waren vanaf het begin 24 kinderen. Hierdoor In de loop van de activiteit zijn hier nog een aantal kinderen bijgekomen en waren er in totaal 31 kinderen. 

Vlag1Vlag2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Week 8 (Hugo Seckel)

Gezonde voeding: PH Almelo
We zijn begonnen met de kinderen in de Kantine. We hebben ze vervolgens verteld wat zij vandaag konden verwachten. Na dat we de kinderen warm hadden gemaakt voor de activiteit is Hugo met alle kinderen naar buiten gegaan en heeft hij met alle kinderen het volgende onderwerp behandeld: De kinderen moesten raden hoeveel minuten zij een bepaalde beweging moesten leveren om het voedingsproduct dat gerelateerd stond aan de vraag te verbranden .

Bijvoorbeeld: Hoeveel minuten moet je op de plaats joggen om een handje pinda’s te verbranden?
Hierop mochten de kinderen om de beurt een antwoord geven. Vervolgens kregen zij het goede antwoord en moesten zij deze beweeg activiteit  uitvoeren.

De behandelde voedingsproducten waren:

- Appel

- Handje pinda’s

- Blokje kaas

- Komkommer

- Gevulde koek.

Na dit Fysieke onderdeel van de dag zijn we met alle kinderen de kantine in gegaan.

We hebben toen met alle kinderen fruitspiesjes gemaakt die de kinderen uiteraard zelf konden samenstellen.  En LEKKER op eten.

De dag zelf verliep erg goed maar vooral LEUK! De kinderen waren erg enthousiast en voelde zich ook erg geboeid aangezien zij niet alleen een verhaaltje kregen te horen over gezonde voeding maar ook  daadwerkelijk zelf fruit mochten eten waarover zij net hadden gehoord hoeveel minuten je daarvoor moet bewegen. 

gezond wk8 2gezond wk 8gezondbewegenwk8Lynn gezondmerle gezondgezond wk8 3


Week 49 (Hugo Seckel)

Freerun:  PH Almelo
estafette, hek springen, barkruk lopen, salto tegen de muur, hoge muur klimmen, tegen de muur lopen + afzet.
De kinderen hebben zich erg vermaakt tijdens de activiteit. Ze waren erg enthousiast over de activiteit omdat de meeste kinderen er onbekend mee waren. De kinderen hebben bij veel oefeningen hun eigen creativiteit kunnen toevoegen ten aanzien van de uitvoering.  We hebben de hele groep verdeeld op leeftijdscategorie.  Hierdoor heeft elk groepje de oefeningen kunnen uitvoeren op hun eigen niveau. Elk groepje had zijn eigen begeleider die hen kon ondersteunen tijdens de uitvoering.

ikc1ikc2

 

Week 50 (Akin Karagoz)

Blokjes voetbal: Cruijff Court
Blokjesvoetbal half veld, blokjesvoetbal 2 tallen, blokjes voetbal meerdere ballen, blokjes voetbal teams, blokjes voet recht van aanval, voetbal 2 teams hele veld.

De kinderen vonden het voetballen erg leuk, de kinderen werden ook verdeeld in groepen. De wel/niet voetballers hebben we gescheiden gehouden. Dit om iedereen op eigen niveau te laten bewegen. Er werden verschilde oefeningen gedaan met veel variatie waardoor het voetballen continu uitdagend bleef.

De groepen 5/6 werden begeleid door Akin.
De groepen 7/8 werden begeleid door Hugo.

Op het eind hebben we de hele groep gemixt waardoor je in één team wel en niet voetballers hebt. Dit creëert weer samenwerking en dat de kinderen die beter voetballen de kinderen die minder voetballen ondersteund en coacht.
Ondanks het spel ‘voetbal’ en het mooie weer waren er niet al te veel kinderen aanwezig. Er waren ongeveer 35  aanwezig tijdens de activiteit. Normaal gesproken hebben we rond de 60 kinderen.

ikc3ikc4

Week 51 (Akin Karagoz)

Frisbee: PH Almelo

-          De frisbee naar elkaar toe gooien stropdas hoogte.

-          De frisbee vangen met een sandwich greep (krokodillen greep.

-          10 x overgooien waarbij de frisbee maar 2 x mag vallen.

-          Zo vaak mogelijk overgooien binnen een bepaalde tijd.

-          Tijdens de oefeningen wisselen zodat je telkens met iemand anders aan het oefenen bent.

-          Estafettevorm met frisbee.

-          Ultimate frisbee.

  -      Partij vorm in vakken. 

Doordat er niet al te veel kinderen waren, hebben de begeleiders veel instructies kunnen geven. Naast dat er leuk werd gespeeld. Hebben de kinderen veel geleerd. Er werd voor het gooien goed gekeken naar de houding, en na het gooien moest er ook nagewezen worden, zodat de frisbee de goede richting op vliegt. Wij als begeleiders hebben continue tips gegeven waardoor het steeds beter ging. 

                  

  

Week 3 (Hugo Seckel)

Basketbal: Cruijff Court
We zijn begonnen met een korte warming-up aangezien het deze dag heel erg koud was. Ook waren er kinderen die  er iets aan de laatste kant waren waardoor zij nog makkelijk konden instromen.  Na de warming-up hebben we de kinderen uitgelegd wat we deze dag allemaal gingen doen en uit welke organisatie dat bestond.
We hebben de groep vervolgens in tweeën gesplitst.  De ene helft van de groep zijn begonnen met de oefeningen die onder het thema dribbelen met de bal hoorden en met de andere groep zijn we bezig geweest met het schieten op de basket van verschillende  afstanden. Ook hebben we het schieten vervolgens aangeboden in de wedstrijd vorm King of Court. Dit vonden alle kinderen erg leuk en ze waren erg enthousiast ondanks de kou.

Deze dag waren er net als de afgelopen paar weken weinig kinderen aanwezig. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de kou. Ondanks deze kou waren de kinderen erg enthousiast en hebben alle oefeningen met veel plezier doorlopen. Wel hebben wij geconstateerd dat er een  aantal kinderen waren die vroeg tijdig de activiteiten  hebben verlaten. Wij vonden dt natuurlijk erg jammer en hopen ook dat in de volgende lessen de kinderen de volledige les aanwezig kunnen blijven. Er waren ongeveer 45 kinderen aanwezig tijdens de activiteit. 

Ook hebben wij gezien dat sommigen nog steeds niet goed gekleed waren op het weer en willen wij via deze weg jullie vragen of jullie er voor willen zorgen dat ze een goede warme trui/jas en handschoen tijdens de activiteiten van de aankomende periode mee brengen.  

basketbal 16

 

Bezoek onze facebookpagina.
facebooklogo2019