FIETSBELLEN

 

Fietsbellen

Nieuwsbrief van o.b.s. De Tandem

maart 2019

Open Dag De Tandem
Op woensdag 13 maart a.s. organiseren de basisscholen en de kinderdagverblijven in de wijk De Schelfhorst tussen 9.00 uur en 11.30 uur een open dag voor toekomstige leerlingen en hun ouders. Wij vragen u hierbij om geïnteresseerde ouders te enthousiasmeren voor een bezoekje aan De Tandem.

Rapporten mee op vrijdag 8 maart 2019
In onze jaarplanning staat dat de leerlingen op maandag 11 maart a.s. het rapport meekrijgen. Wij hebben ervoor gekozen om dit op vrijdag 8 maart a.s. te doen, zodat alle ouders de mogelijkheid hebben om het rapport in te zien voorafgaand aan de oudergesprekken. Tijdens de oudergesprekken worden de resultaten op het rapport verder toegelicht. 

Oudergesprekken groep 3-7
In de week van 11 t/m 15 maart vinden de oudergesprekken weer plaats. In deze week heeft het team echter ook een netwerktraining en is er op vrijdag een onderwijsstaking. Het kan dus zijn dat er ook in de week van 18 maart nog oudergesprekken gepland zullen worden. Op maandag 4 en/of donderdag 7 maart a.s. bent u van harte welkom om van 14.00 uur tot 14.30 uur samen met uw kind de schriften in te zien in de groepen 3 t/m 7. 

HCS Cool wordt de nieuwe netwerkbeheerder voor OPOA en dus ook op De Tandem
Dit betekent dat we in de week van 11 maart a.s. ook een aantal dagen beperkt met onze digitale middelen kunnen werken. Wij gaan maandag in ieder geval weer ouderwets met pen en papier en krijtjes werken. Op donderdagmiddag 14 maart a.s. is er een training voor de leerkrachten Hoe werk je met COOL?

Chessity
In de komende periode gaan de bovenbouwgroepen op de vrijdagmiddag o.l.v. Daniel Rameaux en oud-leerling Tristán van der Tuin, een workshop volgen. We verklappen hier nog niet wat het precies inhoudt, dat leest u in onze volgende Fietsbellen. Op de maandkalender vindt u de planning. Na de meivakantie zal voor groep 5 een afspraak gepland worden. 

Naschoolse activiteiten Schelfhorst
In maart gaan de naschoolse activiteiten op het Heracles Cruyff Court weer van start op de woensdagmiddagen. Klik op https://detandemalmelo.nl/images/20182019/Poster_Naschoolse_Activiteiten_PH2018-2019_v3.pdf voor de activiteiten per week.  

Week van de lentekriebels
De Week van de lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en is van 18 t/m 22 maart 2019. De Tandem geeft een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit op verschillende niveaus in alle groepen. Speciaal voor ouders staat er informatie op de volgende website: https://www.seksuelevorming.nl/onderwijssoort/basisonderwijs/week-van-de-lentekriebels/informatie-voor-ouders.

Ik eet het beter-project groep 5 t/m 8
Gezond eten kan heel leuk zijn. Dat ontdekken basisschoolleerlingen met ‘Ik eet het beter’. De interactieve lesprogramma’s van Ik eet het beter maken leerlingen op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. De leerlingen leren over de herkomst van hun eten, ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lijf en ze genieten met elkaar van de heerlijkste producten. Een gezonde leefstijl wordt vanzelf leuk, op school maar ook daarbuiten!

Voor groep 5 is er op donderdag 28 maart 2019 het programma ‘Stapelgezond’. Wat zitten er veel gezonde producten in die Schijf van Vijf! Voor ontbijt, lunch, avondeten, pauzehappen, drinken. Maar er is meer dan gezond eten: ook lekker bewegen en op tijd ontspannen horen erbij! 

Groep 6 doet op donderdag 28 maart leuke, leerzame smaakproeven tijdens het lesprogramma ‘Over de tong’. Heel bewust proeven de leerlingen producten die vooral zoet, zout, zuur of bitter zijn, en combinaties daarvan.

Met het fonkelnieuwe programma “Expeditie Lekker in je vel” gaat groep 7  van maandag 25 maart t/m maandag 1 april, de uitdaging aan om gezond te eten, lekker te bewegen en op tijd te ontspannen. Ook individueel onderzoeken en ervaren de leerlingen hoe ze zich lekker fit kunnen voelen, in de klas én thuis.

Voor groep 8 is er de KlasseLunch op donderdag 28 maart. Met dit lesprogramma krijgen leerlingen er plezier in om gezonde keuzes te maken. Ze sluiten de les af met een heerlijke, gezonde lunch met de hele groep.

Nieuwe sportshirts De Tandem
Dankzij drie sponsoren en een eigen bijdrage van de school, hebben we vier sets nieuwe shirts besteld.

Tijdens het schoolvoetbal 2019 zullen de Tandemteams dus aantreden in nieuwe shirts met de logo’s van
Antiekhandel Steen,
R&R bouwwerken en
Seba montage en afbouw.

De sponsoren zijn overigens allen ouders van De Tandem. Dank aan deze sponsoren.

Schoolvoetbal 2019
Na het aanpassen van de wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal, zijn nu ook de wedstrijdvormen in het schoolvoetbal aangepast. Dit houdt in dat de groepen 5/6 6 tegen 6 gaan spelen. De groepen 7/8 spelen (op een half veld) 8 tegen 8. Op www.knvb.nl/schoolvoetbal staan de uitleg, de aangepaste reglementen en de spelregels per wedstrijdvorm.

Waar de voorronden van het schoolvoetbal voor De Tandem plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend. De groepen 5 en 6 spelen hun wedstrijden in ieder geval op woensdagmiddag 27 maart 2019 en de groepen 7 en 8 doen dit een week later, op woensdag 3 april 2019. De deelnemende leerlingen krijgen t.z.t het programma. Eventuele finalewedstrijden zijn op woensdag 10 april 2019 bij PH.


Schoolreisbestemmingen 2019
De bestemmingen voor de schoolreizen van 2019 zijn:

groepen 1 en 2 (vrijdag 17 mei 2019)  Giga Konijnenhol in Beerze

groepen 3 en 4  (vrijdag 14 juni 2019) Megapret in Lievelde

groepen 5 en 6 (woensdag 29 mei 2019) Avonturenpark Slagharen

groep 7 (13 en 14 juni 2019) Camping Beerze Bulten

groep 8 (19 t/m 21 juni 2019) Camping De Belten in Rheeze

 

Rust bij Scoor een boek: Experience (Voor de groepen 5 en 6)
Woensdag 13 maart, 15.00 – 17.00 uur Vierde verdieping Almelose bibliotheek (Deelname gratis)

Voetbal en lezen? Bij Scoor een boek gaat dat samen. Honderden Almelose kinderen hebben de afgelopen weken boeken voor het leesproject Scoor een boek gelezen. En nu is het rust! Tijd voor een experience: op de vierde verdieping wordt er vanmiddag gespeeld!

Wie wint er het voetbalspel? Wie gaat het snelst door het circuit? Of liever met de iPad een stopmotionfilmpje over voetbal maken? Speel je mee?

Voor degene die liever echt rust wil draaien we om 15.30 uur de film Mees Kees langs de lijn. Dreus wil dat klas 6B mee doet aan het voetbaltoernooi, maar Meester Kees weet niets van voetbal. Wat begint als een leuke uitdaging eindigt in een grote chaos. Geschikt voor alle leeftijden.

Afhaalpunt in IKC Schelfhorst Locatie OBS De Tandem

Uw boeken bijna thuisbezorgd!
Is de Bibliotheek Almelo te ver weg of lastig om er te komen en woont u in de buurt van OBS De Tandem? Bibliotheek Almelo maakt het u makkelijker met een afhaalpunt in OBS De Tandem, aan Havezathe 97, 7608 CL  Almelo.

Hoe werkt het: 

  • Reserveer elk boek dat u maar wenst via www.bibliotheekalmelo.nl
  • Vul het gewenste afhaalpunt in
  • Het boek bezorgen wij zo spoedig mogelijk
  • U haalt het boek uit de afhaalkast van de Bibliotheek in de schoolhal
  • Het boek is al geleend op uw bibliotheekpas

Weet u dat:

  • U ook snel en makkelijk kunt reserveren via de Bibliotheek Wise app op telefoon of tablet?
  • U alle boeken op het afhaalpunt kunt inleveren ook al zijn ze ergens anders geleend?
  • U een uitleentermijn van 3 weken hebt maar er extra transportdagen bij komen?
  • Alle boeken en dus ook de nieuwste te reserveren zijn?

 Openingstijden van het afhaalpunt : maandag t/m vrijdag  van 8.30 – 17.00 uur (Tijdens schoolvakanties gesloten)

Voor meer informatie: Jenette Koster-Rekers (jkoster@bibliotheekalmelo.nl)

--

Mijn kind is ziek of moet onverwacht naar de dokter en dan?
U meldt uw kind altijd af via de telefoon op nummer 0546-492337! Wij zien meldingen in Social Schools vaak te laat, daarom bovenstaand verzoek.

EU-Schoolfruit een goede en gezonde zaak!
Sinds half november ontvangen alle leerlingen van De Tandem drie stuks groente en fruit per week. De Tandem doet namelijk weer mee aan EU-Schoolfruit!

Het doel is om de leerlingen kennis te laten nemen met veel verschillende smaken en structuren. Wij kunnen voorzichtig concluderen dat de deelname aan EU-schoolfruit een succes is, getuige de lege groente- en fruitbakken die aan het einde van de dag worden ingeleverd.

Verder zien wij ook dat onze leerlingen zelf meer fruit meenemen naar school. Een goede en gezonde zaak!! De EU-schoolfruitactie loopt tot de met 19 april 2019.

Wat doen we op de Tandem met de ‘werkdrukgelden’?
Al onze leerkrachten hebben in juni 2018 gekozen om op basis van deze extra gelden uitgeroosterd te worden. In deze tijd kunnen de leerkrachten werkzaamheden uitvoeren waar ze anders minder aan toe komen. Zoals kindgesprekken voeren, het observeren van leerlingen en/of klassenbezoeken bij collega’s om te kijken hoe zij hun werk uitvoeren. In een enkel geval nemen ze de groep over van een collega, die ziek is.

Tot de kerstvakantie heeft juf Elise samen met juf Lenie deze werkzaamheden uitgevoerd. Na de kerst hebben we wat wisselingen gehad, maar vanaf nu is het juf Lenie voor de groepen 1,2 en 3; juf Gül voor de groepen 4,5 en 6 en meneer Lars voor de groepen 7 en 8. Wij bekijken dit steeds van vakantie tot vakantie, omdat de vaste leerkracht, die deze taak op zich heeft genomen, langdurig ziek is.

Nieuwe OR-leden gezocht
Op dit moment bestaat de Ouderraad uit zes ouders en vanuit de directie fungeert Michel Maag als contactpersoon. Graag willen wij er nieuwe leden bij, die ons kunnen helpen met het organiseren van de diverse activiteiten. Meer informatie over de OR is te vinden op de website van De Tandem en natuurlijk kunt u ook de leden benaderen als u meer wilt weten. Namens de OR, Miriam Kars

15 maart is de school dicht in verband met de uitgeroepen staking door de vakbonden
Op vrijdag 15 maart a.s. wordt er door medewerkers in het Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO gestaakt. De staking wordt georganiseerd door de diverse vakbonden. Men vindt de extra middelen die in het regeerakkoord zijn vrijgemaakt om salarissen te verhogen te weinig. We zijn blij met de huidige werkdrukmiddelen, maar het is nog te weinig. Het merendeel van de leraren van De Tandem legt deze hele dag het werk neer. De staking op 15 maart heeft tot gevolg dat de school gesloten blijft en de lessen op deze dag komen te vervallen. Ik wil u daarom vragen uw kind(eren) deze dag niet naar school te laten gaan. Wij hopen op uw begrip. Voor eventuele verdere vragen kunt u contact opnemen met Marjan Kool.

Mocht er voor 15 maart een akkoord gesloten zijn, dan kan het betekenen dat er niet gestaakt wordt. De school is in dat geval gewoon open.

Gratis sporten bij het Sportspektakel
Van november tot en met februari kan er elke maandagmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur gratis gesport worden in sporthal Schelfhorst. Neem eens kijkje! Voor meer info: Sportspektakel Schelfhorst

--

EU-Schoolfruit
Met trots kunnen wij u melden dat de leerlingen van De Tandem, als gezonde school, tussen 12 november 2018 en 19 april 2019 weer drie stuks groente en fruit per leerling per week ontvangen. Ook zijn er lessen over groente, fruit en gezonde voeding.

Alle kinderen lusten groente en fruit! Het is belangrijk om kinderen verschillende soorten groente en fruit te laten proeven. Zo maken kinderen kennis met veel verschillende smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas gewend aan een onbekende smaak na tien tot vijftien keer proberen! Smaak is dus iets wat je kan ontwikkelen. Door EU-Schoolfruit proeven de kinderen verschillende soorten fruit en groente. Ook als kinderen nog niet veel durven te proeven, doen ze in de klas lekker mee. Want in de praktijk blijkt: zien eten, doet eten.Wekelijks zullen wij via Digiduif/Social Schools de bestellingen kenbaar maken.

Ouderbijdrage schooljaar 2018/2019
Inmiddels hebben vele ouders de ouderbijdrage voor dit jaar al betaald of hebben hiervoor een machtiging afgegeven. Mocht u dit nog niet hebben gedaan, dan verzoeken wij u om dit z.s.m.  te doen. De totale bijdrage is als volgt verdeeld: vrijwillige ouderbijdrage € 15,00 en schoolreisbijdrage € 30,00. Tezamen is dat dus €45,00.

De schoolreis-/kampbijdrage is een bijdrage die volledig wordt gebruikt voor de schoolreis van uw kind in het huidige schooljaar. Mocht u over onvoldoende financiële middelen beschikken om de ouderbijdrage te voldoen, dan is het altijd mogelijk om, in onderling overleg, bijvoorbeeld het bedrag in termijnen te voldoen.

Graag ontvangen wij de ouderbijdrage op IBAN rekeningnummer
NL 46 RABO0125232047 t.n.v. OR  De Tandem, onder vermelding van ‘ouderbijdrage 2018-2019’ en de naam en groep van uw kind(eren).

Tevens is het mogelijk om het schoolgeld automatisch te laten incasseren. 

Gymnastiek, veiligheid en hygiëne
Een verzoek aan ouders om uw kinderen op gymdagen geen sieraden te laten dragen, zoals kettingen, armbanden en/of lange oorbellen. Tevens een vraag om de langere haren in een staart/vlecht te (laten) doen. Leerlingen mogen een deodorant gebruiken, maar geen spuitbussen.

Beleid flyers uitdelen of reclameposters
Wij ontvangen bijna wekelijks vragen of mails van bedrijven of zij folders of flyers mogen uitdelen bij ons op school. Ons beleid is als volgt:
In principe geven wij geen flyers mee. Als wij vinden dat de activiteit educatief is voor kinderen, benoemen de leerkrachten dit in de groepen en kunnen de flyers uit eigen beweging worden meegenomen. De flyers liggen dan in de groep of bij de ingangen.

In sommige gevallen wordt het flyeren ingezet als ‘ruilmiddel’. Als tegenprestatie van een gratis (sport)clinic, delen wij individueel flyers uit. 

Nog één sponsor gezocht voor de sportshirts van De Tandem
Vorig schooljaar werd er een oproep gedaan voor het sponsoren van sportshirts voor De Tandem. Er hebben zich vier sponsoren gemeld. Echter is er vanwege verhuizing één sponsor afgehaakt.  Wij zijn dus nog op zoek naar een vierde sponsor.   Het gaat om dertien shirts (inclusief een keepersshirt) per team. Aan de voorzijde komt de schoolnaam en op de achterzijde is plaats voor een bedrijfslogo tot 30 cm .

De kosten per team per sponsor zijn eenmalig €380,00. Geïnteresseerde sponsoren/ouders kunnen contact opnemen met adjunct-directeur Michel Maag voor meer informatie.

--

Gymtijden en dagen
De gymtijden en dagen zijn als volgt verdeeld:

Dinsdag 13.00-14.00: groepen 5 en 6.
Donderdag 13.00-14.00: groepen 7 en 8.

Vrijdag 13.00-14.00: groepen 3 en 4.

Afspraken de Gezonde School
In het kader van gezond gedrag en bewegen hebben de leerlingen van groep 3 t/m 8 van De Tandem twee keer per week gymnastiek, waarvan éénmaal buiten gym (op het Cruijff Court, Schoolplein 14 of op het grasveld). Op één of meer dagen lopen de leerlingen een Daily mile in groepsverband.

Iedere groep heeft twee keer vijftien minuten buitenpauze en éénmaal per dag een binnenpauze. Op het moment van de binnenpauze kunnen de leerlingen tekenen, lezen, een filmpje kijken, een gezelschapsspel spelen, etc.

De leerlingen van de groepen 1/2 hebben wekelijks twee lessen in het speellokaal. Daarnaast staat ook het buitenspel enkele keren op het programma. 

Tenslotte gaan de kleuters dagelijks (m.u.v. de woensdag) naar buiten tijdens de grote pauzes onder begeleiding van de overblijfouders.

Hoe ziet een dag eruit m.b.t. de pauze:
Ochtendpauze

10.00 uur                    groepen 3, 4 en 5

10.15 uur                    groepen 6, 7 en 8

Buiten pauze

11.45-12.00 uur          groepen 3, 5 en 7

12.00-12.15 uur          groepen 4, 6 en 8

Binnen pauze

11.45-12.00 uur          groepen 4, 6 en 8

12.00-12.15 uur          groepen 3, 5 en 7

Lege batterijen? Lever ze in!
Sinds enkele jaren staat er in de hal een inzamelton voor lege batterijen. Voor de ingezamelde lege batterijen krijgt de school punten, hiermee kan spel- en speelmateriaal bij elkaar worden gespaard. Goed dus voor de school én voor het milieu.

Lever dus snel je lege baterijen in!

 jaar een pilot van de ANWB Fietsverlichtingsactie, bestaande uit een fietscontrole, plaatsvinden.

Ouderhulp in werkgroepen 2018/2019
De Ouderraad werkt met werkgroepen om de verschillende activiteiten te kunnen organiseren. Lijkt het u leuk om komend schooljaar een bepaalde activiteit voor te bereiden in een werkgroep, meldt u dan aan.

De activiteiten voor het komende schooljaar zijn:

– Tandemdisco (vrijdag 12 oktober 2018)
– Sinterklaas (woensdag 5 december 2018)
– Kerst (donderdag 20 december 2018)
– Koningsspelen (vrijdag 12 april 2019)
– Sponsorloop (dinsdag 21 mei 2019)
– Tandemtalentenjacht (vrijdag 28 juni 2019)

Heeft u interesse om een actieve bijdrage te leveren aan een bepaalde werkgroep, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de OR, Miriam Kars. Haar e-mailadres is: miriamkars@live.nl

U kunt uw interesse ook kenbaar maken bij de adjunct-directeur Michel Maag. Hij zorgt er dan voor dat de OR hiervan op de hoogte wordt gesteld. Het streven is om de werkgroepen in de eerste week van het nieuwe schooljaar in te delen.

Resultaten ouderenquête 2018
Afgelopen maanden heeft 52% van de  ouders deelgenomen aan de oudertevredenheidsenquête. De Tandem voldoet hiermee aan de minimaal vereiste betrouwbaarheid. Wij danken alle ouders voor het invullen.

De Tandem is erg trots met een gemiddeld rapportcijfer van 7,9. Wij gaan de informatie uit de en enquête verwerken en bespreken met de medezeggenschapsraad. Bent u nieuwsgierig naar de resultaten? Deze zijn in te zien op: www.scholenopdekaart.nl/basisscholen/6534/1084/De-Tandem/Oudertevredenheid

Zelfstandigheidbevordering leerlingen van de groepen 4 tot en met 8
Afgelopen december hebben wij uw aandacht gevraagd voor de zelfstandigheidsbevordering van onze leerlingen. Wij zien inmiddels dat vele leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 zelfstandig de groep binnen komen. Aan de ouders, die hun kinderen toch nog in de school brengen, willen wij vragen om ze zelfstandig te laten binnenkomen. Uiteraard kunnen alle ouders (dus ook van de groepen 4 t/m 8) de leerkracht vanaf 8.20 uur kort informeren over belangrijke zaken die uw kind die dag aangaan. Voor andere zaken kan op dat moment (of na schooltijd) een afspraak worden gemaakt.

Om 8.25 uur gaat de eerste bel en bij aanvang van de lessen (om 8.30 uur) gaat de tweede bel.

Jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds
De gemeente Almelo vindt het belangrijk dat ieder kind moet kunnen sporten of deel moeten kunnen nemen aan cultuuractiviteiten. Daarom zijn het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds actief in onze gemeente.

De fondsen hebben als doel om kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders, de kans te geven om te sporten of te laten deelnemen aan cultuur. De bijdrage van maximaal €225,- (sport) of €450,- (cultuur) per kind per jaar, is bedoeld voor het betalen van de contributie, de aanschaf van (sport)kleding of de huur van een muziekinstrument.

Beide fondsen zijn bestemd voor kinderen van 4 t/m 18 jaar uit gezinnen, die leven van een inkomen van maximaal 115% van het sociaal minimum. Een volledig overzicht van de ‘spelregels’ in Almelo vindt u op:

www.jeugdcultuurfonds.nl/fonds/almelo/ 

www.jeugdsportfonds.nl/fonds/almelo/

Ouders kunnen zelf geen aanvraag indienen. Dit kan alleen gedaan worden door een intermediair. Dit kan o.a. een buurtsportcoach, een combinatiefunctionaris of een GGD-medewerker zijn.

Taalthemawoorden op de website
Vanaf groep 4 krijgen onze leerlingen wekelijks een aantal themawoorden aangeboden uit onze taalmethode. Na drie weken volgt er dan een woorden-schattoets over deze themawoorden. Klik hier om deze woorden per groep en per thema te downloaden.

Schoolgids 2018-2019
Hier kunt u de digitale versie van de schoolgids 2018-2019 vinden. Deze is ook te vinden op www.scholenopdekaart.nl.